Az MTA Földrajztudományi Kutatóintézet Könyvtára korlátozottan nyilvános, tudományos intézeti szakkönyvtárként működik.

A könyvtár alapját a Teleki Intézeten belül, az 1945. október 8-án alakult Földrajzi Adattár képezte, majd 1949-1952: Földrajzi Könyv- és Térképtár, 1952-1967: MTA Földrajztudományi Kutatócsoport Könyvtára, 1967-től pedig az MTA Földrajztudományi Kutatóintézet Könyvtára.

A Könyvtár – lényegében – nyitott minden olvasó felé és – igény esetén – tájékoztatást is nyújt minden olvasónak. Az intézeti munkatársakon kívül főleg az egyetemi és főiskolai hallgatók veszik igénybe a könyvtári szolgáltatásokat. A könyvtárnak évente 220-250 beiratkozott olvasója van.

A kutatóközpont portaszolgálatát tájékoztatni kell, hogy az MTA Földrajztudományi Kutatóintézet Könyvtárába megy az érdeklődő, ahol ideiglenes belépőt kap és tájékoztatják, hogy az épület melyik részén találja a Könyvtárat. A Könyvtár használatának szabályai szerint be kell iratkozni. A Kutatóközpont épületbe történő belépéshez, illetve a beiratkozáshoz személyi igazolvány, vagy útlevél szükséges.

A Könyvtár gyűjtőköre a földrajz valamennyi ágazata, valamint a segéd- és rokontudományok irodalma. A könyvtárban jelenleg több, mint 71 000 dokumentum – többségében könyv és térkép – található. Az elkülönítetten nyilvántartott és kezelt búvárkönyvtár mintegy 1200 dokumentumot – ebből 100-nál több könyvet – tartalmaz.

A Könyvtár állományát valamennyi beiratkozott olvasó használhatja, a kölcsönözés azonban csak az Intézet munkatársai számára lehetséges. Helyben – bizonyos határokon belül, díjazás ellenében – másolatok készíttetésére van lehetőség.

MTA Csillagászati és Földrajztudományi Kutatóintézet Földrajztudományi Intézet Könyvtárának címe:
1112 Budapest, XI. Budaörsi út 43-45. (MTA Kutatóház)

A Könyvtár a hivatalos munkanapokon hétfő-csütörtök között 09.00-15.30,
pénteken 09.00-14.30 között tart nyitva.

Telefonszám:
309-2600 / 1443 mellék

Világhálós oldal:
http://www.mtafki.hu/konyvtar/index.html

A könyvtár használati szabályzata (74 Kb)

A Könyvtár munkatársai:
Magyar Árpád könyvtárvezető
magyar.arpad[kukac]csfk.mta.hu
Petz Gabriella könyvtárosasszisztens
petz.gabriella[kukac]csfk.mta.hu

Oldalgazda:
Korsmain