FOLYAMATOSAN BŐVÜL!A könyvtárban megtalálható  az első, magyar nyelven megjelent búvár tárgyú könyv William Beebe: Félmérföldnyire a tenger színe alatt. 
A kötet a Királyi Magyar Természettudományi Társaság gondozáséban, 1937-ben látott napvilágot. A keményfedeles, 220 x 160 mm méretű, színes és fekete-fehér fotókkal, ábrákkal gazdagon illusztrált kötetben Beebe nem csak a batiszféréjával végrehajtott mélytengeri merülésekről ír, hanem összefoglalja a búvárkodás korábbi történetét és saját, sisakos merüléseinek élményeit is. 
Egy igazi könyvritkaság Ugray Károly Búvárismeretek című könyve. A szerző gazdag és sokrétű elméleti és gyakorlati búvártudását foglalta össze a kötetben, amit a Közlekedési Kiadó 1953-ban jelentetett meg, mindössze 375 (!) példányban. Napjainkig is ez az egyetlen nehézbúvár-, és búvármunka ismereteket tartalmazó, magyar nyelven megjelent szakkönyv. A Búvárkönyvtárban elhelyezett példány érdekessége, hogy kalandos utat járt be, amíg végül is méltó helyére került az első magyar módszertani búvárkönyv…
Búvárismeretek
A gyűjtemény legkisebb darabja a Tauchen der Unterwassersport, ami annak ellenére, hogy csak 120 x 80 mm nagyságú és 54 oldal terjedelmű, az adott kor alapvető búvárismereteit tartalmazza. A rajzokkal gazdagon illusztrált könyvecske  1959-ben jelent meg, szerzője Peter Deicke.
A könyvek között egy búvárkönyv-történeti érdekesség, Hans Hass 1942-ben megjelent harmadik kötete, a Fotojagd am Meeresgrund. A keményfedeles, 224 oldal terjedelmű,  220 x 160 mm méretű kötet az egyik első búvárfotográfus szakkönyv, melyben a szerző első víz alatti fotóiból is gazdag válogatás található.
· Mozsáry GáborFöld alatti vizek mélyén” című könyve elolvasható a Világhálón. A kötet a Magyar Elektronikus Könyvtárban (mek) a http://mek.oszk.hu/02700/02744 címen érhető el.
· Rövid ismertetők magyar szerzők búvárkönyveiről és a magyar búvárújságokról »

· A BÚVÁRINFÓ - egyes - korábbi évfolyamainak tartalomjegyzéke »

· A búvárkönyvespolcára… - búvárkönyv ismertetők »

· A Submarine Magazin korábbi számainak tartalomjegyzéke »